Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΡΚΟ MUNDIAL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την παρουσία του τσίρκο Mundial(το οποίο έχει ζώα) στην Ελλάδα,το οποίο ήρθε στη χώρα μας στις αρχές Μαρτίου και λαμβάνοντας υπόψη ότι πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι αντιδράσεις για τα τσίρκο που έχουν ζώα στο πρόγραμμά τους και λειτουργούν ανεξέλεγκτα,δρώντας παράνομα καθώς συνήθως δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες και δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι(υγειονομικό νομαρχίας,κτηνιατρική νομαρχίας,πυροσβεστική κτλ),φιλοζωϊκές οργανώσεις προχώρησαν στην αποστολή της επιστολής-την οποία
σας παραθέτω σε συνημμένο αρχείο-προς τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας ζητώντας τους να
μην επιτρέπουν την εγκατάσταση τσίρκο με ζώα στα διοικητικά τους όρια και σε περίπτωση που κάποιο τσίρκο εγκατασταθεί χωρίς την άδειά τους,να προβαίνουν στην άμεση σφράγισή του.




Αριέττα Μαρινίτση


Δείτε την επιστολή

Προς
Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο                  
Κοινοποίηση: ΚΕΔΚΕ, ΜΜΕ                                                                              Τρίτη 25/5/2010

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ και
ΑΜΕΣΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΟΥ
Κύριοι,
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης με τσίρκα ξένης προέλευσης που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ζώα.
Είναι γνωστό πλέον, ότι πίσω από τα λαμπερά φώτα των τσίρκων κρύβεται μία πολύ σκληρή έως απάνθρωπη εκπαίδευση. Bία, αιχμαλωσία, εγκλεισμός, βασανιστήρια, δίψα, πείνα, ηλεκτροσόκ, ξύλο και τρόμος.
Το τσίρκο στερεί από τα ζώα κάθε εκπλήρωση των φυσικών ενστίκτων τους και κάθε κάλυψη των φυσικών αναγκών τους, με αντάλλαγμα μερικά φτηνά κόλπα.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα ζώα που περιοδεύουν μέσα στα φορτηγά των τσίρκων, εκτός του ότι στερούνται το φυσικό τους περιβάλλον, ζουν σε άθλιες συνθήκες, αφύσικες για αυτά μέσα σε κλουβιά, ή δεμένα, πολλές φορές έως 23 ώρες την ημέρα. Μετακινούνται συνεχώς από πόλη σε πόλη με ανύπαρκτη κτηνιατρική περίθαλψη και άθλια διατροφή και αναγκάζονται υπό τη συνεχή απειλή της τιμωρίας, να εκτελέσουν περίπλοκα γι’ αυτά κόλπα, εντελώς αφύσικα για τα χαρακτηριστικά τους.
Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, θα έπρεπε οι δημοτικές αρχές να απαγορεύουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη λειτουργία τσίρκων με ζώα στα όριά τους.
Αντ’ αυτού όμως, εκτός λίγων αξιοθαύμαστων εξαιρέσεων που έχουν απαγορεύσει την εγκατάσταση τσίρκων που χρησιμοποιούν ζώα, παρατηρούμε δήμους να δίνουν τη συγκατάθεσή τους και να αδειοδοτούν τις παραπάνω επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους. Δίνοντας άδεια λειτουργίας σε τσίρκο με ζώα, όχι μόνο αποδεχόμαστε την κακοποίηση των ζώων, αλλά θέτουμε σε κίνδυνο και τη σωματική ακεραιότητα των θεατών. Σε ολόκληρο τον κόσμο, ανυποψίαστοι πολίτες (ανάμεσά τους και μικρά παιδιά!) έχουν χάσει τη ζωή τους όταν ζώα επιτέθηκαν στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από τα τσίρκο-κολαστήρια.
Κάθε φορά που δίνουμε άδεια λειτουργίας σε τσίρκο με ζώα, διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά στο να αποδέχονται τον εξευτελισμό των ζώων και τα οδηγούμε στο να λαμβάνουν ασυνείδητα το μήνυμα ότι είναι αποδεκτό το να γελοιοποιούν συνομηλίκους τους και να δρουν επιθετικά απέναντι σε ορισμένους από αυτούς.
Από την άλλη, όσοι Δήμοι αρνούνται να δώσουν άδεια εγκατάστασης σε τσίρκο, αλλά δεν προβαίνουν στην άμεση σφράγισή του, στην ουσία αποδέχονται σιωπηλά τη λειτουργία του.
Όμως κύριοι, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Αγανακτισμένοι από αυτή την κατάσταση πολίτες, αναλαμβάνουν το ρόλο του κράτους και προσπαθούν οι ίδιοι να βάλουν ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των τσίρκων. Πολίτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με την αγριότητα των υπευθύνων των τσίρκων, έχουν κυνηγηθεί, έχουν απειληθεί, έχουν περάσει ώρες κλεισμένοι σε κελιά αστυνομικών τμημάτων σα να είναι εγκληματίες, έχουν διακινδυνέψει τη σωματική τους ακεραιότητα προσπαθώντας να απομακρύνουν τα παράνομα τσίρκα από την περιοχή τους.
Καθώς ο κόσμος ενημερώνεται και η κακοποίηση που κρύβεται στα παρασκήνια αποκαλύπτεται, είναι αναμενόμενο, σε κάθε πόλη που εγκαθίσταται τσίρκο, οι κάτοικοι να αντιδρούν ολοένα και πιο έντονα.
Μάλιστα δεν λείπουν και τα  επεισόδια. Πολλές φορές ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών ή και μπράβοι που αναλαμβάνουν την φύλαξή τους, έχουν επιτεθεί σε διαμαρτυρόμενους πολίτες με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 4/12/2001, μετά το τέλος διαμαρτυρίας έξω από το τσίρκο “Monte Carlo”, ο υπεύθυνος λειτουργίας του τσίρκο δεν δίστασε να επιτεθεί στον Μιχάλη Τρεμόπουλο(ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων) ο οποίος βρισκόταν ήδη μέσα στο αυτοκίνητό του και τραβώντας τον βίαια έξω από αυτό, του έσκισε το μπουφάν, τον έβρισε και τον απείλησε.
Στο Βόλο, τον Ιούνιο του 2009, πολίτης που συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω το τσίρκο “Massimo”(το συγκεκριμένο τσίρκο έγινε γνωστό στο πανελλήνιο μετά την προβολή από κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας ενός βίντεο στο οποίο ο ελέφαντας του τσίρκο κακοποιείται βάναυσα από τον εκπαιδευτή του καθώς εκείνος τον χτυπά βίαια στο αυτί του με έναν σιδερένιο λοστό), τραυματίστηκε σοβαρά όταν μπράβοι του τσίρκο του επιτέθηκαν.
Στο ξυλοδαρμό του νεαρού διαδηλωτή αναφέρθηκαν με σχετικό ρεπορτάζ τοπικές αλλά και πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες.
Το τελευταίο πρόσφατο περιστατικό βίας από ανθρώπους των τσίρκων, ήταν αυτό που έλαβε χώρα στην Καρδίτσα, στις 9/04/2010.Ενώ πολίτες βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το τσίρκο
”Mundial”προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον βασανισμό των ζώων, ένας παπαγάλος βγήκε μέσα από το τσίρκο και έπεσε κάτω. Δύο κοπέλες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία έτρεξαν να τον βοηθήσουν και τότε δέχτηκαν επίθεση από μπράβους του τσίρκο.
Κύριοι,
Τα ερωτηματικά για τον τρόπο μεταχείρισης των ζώων προβάλλουν με έμφαση τις τελευταίες δεκαετίες. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ζώα ολοένα και αυξάνεται. Η σημασία που αποδίδεται στην καλή μεταχείριση των ζώων εξελίσσεται με βάση ηθικούς προβληματισμούς και έχει εξελιχθεί σε μια «πολιτισμική στάση» στη σύγχρονη κοινωνία.
Κάθε φορά που χορηγείτε άδεια σε τσίρκο και κάθε φορά που ανέχεστε την παράνομη λειτουργία του, όχι μόνο αποδέχεστε την κακοποίηση των ζώων πράγμα κατακριτέο σε μία πολιτισμένη κοινωνία αλλά θέτετε σε κίνδυνο και τους πολίτες.
Με την αλλαγή των αρμόδιων υπουργών, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να ψηφιστεί νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από φιλοζωική οργάνωση στο αρμόδιο υπουργείο και θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα μας τσίρκων που χρησιμοποιούν ζώα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ζώα είναι όντα που διαθέτουν αισθήσεις και ότι η προστασία και η σωστή μεταχείρισή τους είναι μια από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει μια καλλιεργημένη και πολιτισμένη Ευρώπη, σας καλούμε μέχρι την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, να συμβάλλετε στην παγκόσμια κινητοποίηση για την απαγόρευση χρήσης ζώων στα τσίρκα και να τοποθετηθείτε ενεργά υπέρ του σεβασμού των ζώων και όχι υπέρ του εξευτελισμού τους.
Όσοι συνεχίζουν και επισκέπτονται τσίρκο που έχουν ζώα δε γνωρίζουν τι κρύβεται στα παρασκήνια. Έχουμε υποχρέωση να τους ενημερώσουμε και να τους αποτρέψουμε.
Σας καλούμε να αρνηθείτε την εγκατάσταση τσίρκο με ζώα στην περιοχή σας και σε περίπτωση παράνομης λειτουργίας τους να προβείτε στην άμεση σφράγισή του, όπως έχουν κάνει και άλλοι δήμοι, σύμφωνα με τα άρθρα 80 (παρ 6) και 81 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων στα οποία αναφέρεται ότι μοναδικός αρμόδιος για την σφράγιση επιχείρησης τσίρκο είναι ο Δήμαρχος.
Σας καλούμε να αποδείξετε εμπράκτως την αντίθεσή σας στην κακοποίηση των ζώων και να  συνεργαστείτε μαζί μας μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα απαγορεύει να δίνουν παραστάσεις στην ελληνική επικράτεια τσίρκα που έχουν ζώα.
Υπέρ της απαγόρευσης τσίρκων με ζώα στη χώρα μας, τάσσονται η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 82 Φιλοζωϊκών Σωματείων, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ - 80 ΣΩΜΑΤΕΙΑ), και οι  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: