Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

“Γεννήθηκε” ο Μαρξ του νέου σοσιαλισμού... Π. Γερουλάνος: «Το στοίχημα δεν είναι αυτό που ήταν. Έχει δώσει την θέση του σε μια βιομηχανία με τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες. Μια βιομηχανία που έχει περισσότερα κοινά με την ψυχαγωγία…»! Έλεος, υπάρχει κάποιος ΠΑΣΟΚ να τον μαζέψει;...

Γράφει ο Μικρός Ήρωας
  
Το όραμα του Υπουργού Πολιτισμού για μια Ελλάδα καζίνο
Οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από την ημερίδα του τζόγου και δημοσιεύτηκαν στον τύπο δίνουν το στίγμα τον κυβερνητικών προθέσεων. Ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν κάθε δυνατή προσπάθεια υποβάθμισης της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση όπως και έγινε με την υπουργική δήλωση «στη διάρκεια της εκδήλωσης στη διαβούλευση έλαβε μέρος ένας μικρός αριθμός πολιτών αλλά ένας μεγάλος αριθμός φορέων και επαγγελματιών του χώρου των παιγνίων».
Φαίνεται ότι τα 1513 σχόλια εκ των οποίων εκατοντάδες εξέφραζαν την...
 πλήρη διαφωνία πολιτών στην απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών έγιναν από ένα μικρό τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας και τα μόνα ουσιαστικά ήταν των παραγόντων που διαφωνούσαν για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα του τζόγου.
Αυτό που κανένας δεν περίμενε όμως ήταν τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου. Παραθέτω αυτούσια την εισαγωγή της ομιλίας του:
«Το στοίχημα δεν είναι αυτό που ήταν. Έχει δώσει την θέση του σε μια βιομηχανία με τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες. Μια βιομηχανία που έχει περισσότερα κοινά με την ψυχαγωγία. Και βέβαια τα στοιχήματα είναι βασικός άξονας αυτής της βιομηχανίας αλλά γύρω της έχουν αναπτυχθεί δημιουργικές δράσεις τις οποίες ποτέ δεν φανταστήκαμε. Αν θέλετε να πεισθείτε κοιτάξτε προς το εξωτερικό. Ολόκληρες πόλεις που πριν 10 χρόνια ήταν κέντρα διαφθοράς και πορνείας, έχουν μετατραπεί σε κέντρα ψυχαγωγίας για όλες τις τάξεις, για όλα τα εισοδήματα, για όλες τις ηλικίες. Σήμερα το Λας Βέγκας δεν είναι αυτό που ήταν
Δηλαδή για το Υπουργείο που έχει ως ευθύνη την προβολή του πολιτισμού μας το πρότυπο είναι το Λας Βέγκας. Μια πόλη πορνείας και διαφθοράς προ δεκαετίας που πλέον έχει μετασχηματιστεί σε μια πολιτιστικό πρότυπο σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Υπουργού. Αυτό είναι το όραμα του Ελληνικού Πολιτισμού; Προφανώς ναι γιατί οι δηλώσεις του έκλεισαν ως εξής:
«Όταν λοιπόν σήμερα ανοίγουμε τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια θα ήθελα να σας παροτρύνω να μην έχετε στο νου σας ένα παλιό δελτίο ΠΡΟΠΟ αλλά έναν ολόκληρο επιχειρηματικό κόσμο στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο. Ήδη Ελληνικές εταιρίες νέων δημιουργών έχουν μπει με μεγάλη επιτυχία σε αυτήν την βιομηχανία και έχουν διαπρέψει.»
Κατά συνέπεια, το ζητούμενο είναι να γίνει η Ελλάδα μια κυρίαρχη δύναμη στα τυχερά παιχνίδια σύμφωνα με το πρότυπο του Λας Βέγκας. Αυτή είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Πολιτισμού αντί της προβολής του αμέτρητων μνημείων και της Ιστορίας της Ελλάδας.
Αυτές οι θέσεις είναι αδιανόητες όχι μόνο γιατί προσβάλουν την ίδια την ταυτότητα του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και διότι εκφράζονται από τον ίδιο πολιτικό που τον Μάρτιο του 2010 δήλωνε στη Βουλή:
«Στα χέρια ιδιωτών, τα παράνομα στοιχήματα από τα τυχερά παιχνίδια, μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα. Γίνονται πηγές διαφθοράς, εγκλήματος, κερδοσκοπίας και εκμεταλλεύονται τον εθισμό ορισμένων συμπολιτών μας. Αντί να προστατεύεται ο καταναλωτής σε μία ελεύθερη αγορά στοιχημάτων, μένει έκθετος σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα.»
Δεν έχει νόημα να σχολιάσω περαιτέρω τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, ούτε τη ριζική μεταβολή των θέσεων του μέσα σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών. Η Ελλάδα είναι η χώρα που απλόχερα προσέφερε πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και δεν χρειάζεται να δανειστεί τον πολιτισμό του Λας Βέγκας.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: