Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Δεν είναι μόνο η Αθήνα ....αλλά και το Λονδίνο

Ομάδες νεαρών φοιτητών επιτέθηκαν στα γραφεία του κόμματος των Συντηρητικών στο Λονδίνο και συγκρούστηκαν και με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αρχές προχώρησαν σε 35 συλλήψεις, ενώ 14 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.


Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον και πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης χιλιάδων φοιτητών, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια.
Με το ισχύον καθεστώς, τα δίδακτρα ανέρχονται σε περίπου 3.800 ευρώ ετησίως, για κάθε Ευρωπαίο ή Βρετανό φοιτητή, και εάν υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης θα φτάσουν τις 7.000 ευρώ, ακόμα και τις 10.000 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις.
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και διδάσκοντες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία των Τόρις, έσπασαν τις τζαμαρίες, προκάλεσαν φθορές στο εσωτερικό του κτηρίου, άναψαν φωτιές στα πλακάτ που κρατούσαν και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η βασιλική λιμουζίνα δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, καθώς πήγαιναν σε ένα θέατρο. Η μαύρη Rolls Royce χτυπήθηκε με διάφορα αντικείμενα, ενώ οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα τζάμια και πέταξαν λευκή μπογιά στο αυτοκίνητο. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τον πρίγκηπα Κάρολο και την Καμίλα να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό και προφανώς σοκαρισμένοι τους φοιτητές που χτυπούν τη λιμουζίνα.
Τα επεισόδια μεταδόθηκαν ζωντανά από το BBC που κάλυπτε το συλλαλητήριο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στη Σεούλ για τη σύνοδο της G20, παρακολουθούσε από την τηλεόραση την επίθεση στα γραφεία του κόμματός του.
«Οι πολίτες μπορούν να διαδηλώνουν, αλλά η βία δεν είναι ανεκτή» δήλωσε στο BBC ο Κάμερον, αναφέροντας ότι όση ώρα παρακολουθούσε τα επεισόδια ανησυχούσε «για την ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται στο κτήριο».
Έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, διέταξε η μητροπολιτική αστυνομία στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: