Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αποχική δημοκρατία...

Σε θρίαμβο της τοπικής αυτοδιοίκησης και γιορτή της δημοκρατίας εξελίχθηκε ο β΄γύρος των εκλογών, αφού η αποχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να ψηφίσει ο ένας στους τρεις, και ο ένας στους δέκα να πανηγυρίζει έξαλλα για τον υποψήφιο που ψήφισε και εξελέγη δήμαρχος ή περιφερειάρχης. Ο Γιώργος Παπανδρέου μας υποσχέθηκε τη συμμετοχική δημοκρατία και κατάφερε να μας οδηγήσει στην αποχική δημοκρατία. Βέβαια, οι προοδευτικοί και ανεξάρτητοι τηλεδημοσιογράφοι δεν ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα αυτή τη φορά από την τεράστια αποχή, αφενός επειδή εξελέγησαν αυτοί τους οποίους ήθελαν τα αφεντικά τους και αφετέρου επειδή υπάρχει ο κίνδυνος -αν μιλάνε συνέχεια για την αποχή- να αντιληφθούν όλοι πως οι εκλογές έχουν καταντήσει τσίρκο.
Παράλληλα, αποδεικνύεται πως όσο λιγότεροι Έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εκλεγούν ξανά όλοι οι αποτυχημένοι. Τελικά το μυστικό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν είναι να στέλνεις αντιπροσώπους στη Βουλή και στα δημοτικά συμβούλια αλλά αντιπροσώπους στην κάλπη.

Από την άλλη, είναι σίγουρο πως και οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα συνεχίσουν την παράδοση που θέλει τους νέους εκλεγμένους να είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους -και θα τα κάνουν μαντάρα-, οπότε όσοι δεν πήγαμε να ψηφίσουμε θα έχουμε πλέον περισσότερες επιλογές για να ξεσπάσουμε, αφού θα έχουμε τη δυνατότητα -εκτός από τον Καμίνη και τον Σγουρό- να βρίζουμε και όσους πήγαν και τους ψήφισαν.
Πάντως, η Ελληνική Δημοκρατία του 2010 θυμίζει όλο και περισσότερο την Αθηναϊκή Δημοκρατία της αρχαιότητας, με τη διαφορά πως τότε δεν ψήφιζαν οι δούλοι, ενώ τώρα ψηφίζουν μόνο οι δούλοι -δηλαδή, κυρίως, τα κομματόσκυλα που η τύχη τους εξαρτάται από τα πολιτικά αφεντικά τους. Σε κάθε περίπτωση, σύντομα σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων, θα ψηφίζουν μόνο μερικές χιλιάδες -όπως δηλαδή γινόταν και στην αρχαία Αθήνα-, οπότε θα μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως είμαστε άξιοι διάδοχοι των σπουδαίων προγόνων μας και η χώρα μας δεν θα γίνεται ρεζίλι διεθνώς.
Η τεράστια αποχή έγινε αφορμή να πέσουν τα κάστρα της Δεξιάς στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οπότε όλοι αντιλαμβανόμαστε πως, αν η αποχή φτάσει το 90%, όλοι όσοι πηγαίνουν στις κάλπες θα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και η πολιτική της κυβέρνησης θα τύχει παλλαϊκής αποδοχής.
Η εκλογή του Συνήγορου του Πολίτη στη δημαρχία της Αθήνας και ενός οινοπαραγωγού στο δήμο Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν περίτρανα πως η χρεοκοπία της χώρας έχει απελευθερώσει όσους πολίτες επιμένουν να ψηφίζουν, και πάνε και ψηφίζουν πια όποιον να 'ναι, γιατί ξέρουν πως δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
Σημαντικό ρόλο στην εκλογή του κ. Καμίνη έπαιξε η αγάπη και η εκτίμηση των Αθηναίων στο πρόσωπο του κ. Κακλαμάνη - οι πολίτες της πρωτεύουσας ξέρουν πως η Αθήνα θα γίνει πεδίο μάχης τους επόμενους μήνες και δεν ήθελαν να αναγκάσουν τον κ. Κακλαμάνη να ζήσει ξανά τις άγριες στιγμές του Δεκεμβρίου του 2008, ενώ τους εξιτάρει η ιδέα να δουν τον Γιώργο Καμίνη να τρέχει έντρομος ανάμεσα σε μολότοφ και γκαζάκια, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει τα παιδιά με τις βαριοπούλες και τον αναρχικό σκύλο της πλατείας Συντάγματος που θα τον κυνηγάει για να τον δαγκώσει.
Η εκλογή του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη ήταν σίγουρη επειδή ο αντίπαλός του ήταν ο κ. Γκιουλέκας και οι Θεσσαλονικείς θα ντρέπονταν να έχουν δήμαρχο κάποιον που ονομάζεται Γκιουλέκας, επειδή το "Γκιουλέκας" είναι εντελώς τουρκαλβανικό και δεν ταιριάζει καθόλου με την ευρωπαϊκή πόλη στην οποία νομίζουν ότι ζουν. Η μόνη περίπτωση να κέρδιζε ο κ. Γκιουλέκας θα ήταν αν ο αντίπαλός του δεν λεγόταν Μπουτάρης αλλά Τσογλάνογλου ή Σακαφλιάς.
Η νίκη του κ. Μπουτάρη σημαίνει πως ο μητροπολίτης Άνθιμος είναι του θανατά και θα τον χάσουμε σύντομα, αφού είχε δηλώσει πως όσο ζει, ο Μπουτάρης δεν πρόκειται να γίνει δήμαρχος. Βέβαια, ο νέος δήμαρχος αναλαμβάνει στην αρχή του νέου έτους, οπότε δεν αποκλείεται μέχρι τότε -αντί να τα κακαρώσει ο Άνθιμος- να τα τινάξει ο Μπουτάρης.
Η εκλογή δυο "πολιτισμένων" ανθρώπων στη δημαρχία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι πιθανό να οδηγήσει στην αδελφοποίηση των δυο πόλεων και οι αξέχαστες κόντρες του παρελθόντος να αντικατασταθούν από τελετές αγάπης ανάμεσα σε Αθηναίους και Θεσσαλονικείς που θα αγκαλιάζονται και θα τα πίνουν παρέα.
Βέβαια, υπάρχει η ελπίδα πως οι υγιείς δυνάμεις των δυο πόλεων θα αντιδράσουν σε αυτά τα σαχλά σενάρια, και έτσι οι χαμουτζήδες θα συνεχίσουν να περιμένουν τους οπαδούς των ομάδων της Θεσσαλονίκης στα διόδια για να τους πετροβολήσουν, ενώ και οι Θεσσαλονικείς δεν θα πάψουν να σπάνε τα αυτοκίνητα των Αθηναίων και να τους ξεβρακώνουν στη μέση της Τσιμισκή.
Κορυφαία στιγμή της ημέρας των εκλογών ήταν η τηλεοπτική εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία προσποιήθηκε την πρωτοεμφανιζόμενη πολιτικό που ιδρύει κόμμα και εκπροσώπησε το 65% αυτών που απείχαν από τις εκλογές, χωρίς να βρεθεί κάποιος να την γιαουρτώσει μπας και πάει επιτέλους στο σπίτι της
Από το "πιτσιρίκος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: